İSTANBUL / BEYOĞLU - BEYOĞLU MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ

Ustalık Belgesi Nasıl Alınır

Ustalık Belgesi okula gidilerek alınabileceği gibi açıklamalarda belirtilen koşulların sağlanması halinde sınava girilerek yada doğrudan alınabilir.

1) Okula giderek Ustalık Belgesi alabilecekler;

Çıraklık eğitimine katılarak Kalfalık belgesini aldıktan sonra mesleklerinde Usta Öğreticilik Belgesi sahibi bir ustanın yanında çalışırken Ustalık Eğitimi Kursuna devam eden ve 240 saatlik teorik eğitimini alanlar, tüm derslerini tamamladıktan sonra 2 yıllık pratik çalışma belgelendirdikleri takdirde ustalık sınavına katılırlar.   Kanun maddesi:28/b)

2) Okula devam etmeden Ustalık Belgesi alabilecekler;

a) Kalfalık belgesini aldığı tarihten itibaren mesleklerinde en az 5 yıl SGK’lı olarak çalışanlar doğrudan ustalık sınavlarına katılıp başarılı olmaları durumunda Ustalık Belgesi alabilirler.(Kanun maddesi: 28/c)

b) 1985-1986 Eğitim-Öğretim yılı sonuna kadar meslek lisesinden mezun olanlar mezun oldukları meslek dalında doğrudan Ustalık Belgesi alabilirler. (Kanun maddesi: Geçici 1b/2)

c) 1985-1986 Eğitim-Öğretim yılından sonra meslek lisesinden mezun olanlar doğrudan ustalık sınavlarına katılarak sınavlarda başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alabilirler. (Meslek Lisesindeki eğitim süresi 3 yıl olanlar) (Kanun maddesi:29)

d) Aftan faydalanarak (Kanun maddesi G.1.A/1) göre kalfalık belgesi alanlar; 5 yıl süre ile çalıştıklarını belgelendirmeleri halinde ustalık sınavlarına doğrudan katılabilirler. 06.01.1998 tarihinden sonra gösterilen çalışmalar için mesleklerinde SGK primlerinin ödenmiş olması şarttır. Ayrıca değerlendirmede 18 yaşından sonraki hizmetler dikkate alınır. (Kanun maddesi: G.1.A/3)